X
Chcete slevu 5 %
na první nákup?
ANO
NE

Co si odvézt jako suvenýr z České republiky?

Pokud plánujete cestu do České republiky a přemýšlíte, jaké suvenýry si odtud odvézt, máte před sebou širokou škálu možností. Česká republika je známá svou bohatou historií, uměním a tradicemi, což se odráží i v nabídce suvenýrů. Zde je několik tipů na to, co si z Česka můžete přivézt jako památku nebo dárek pro své blízké.

1. Sklo a křišťál

České sklo a křišťál patří k nejkvalitnějším na světě. Město Karlovy Vary a obec Nový Bor jsou proslulé výrobou ručně broušeného skla, které se vyváží do celého světa. Mezi nejoblíbenější patří skleněné vázy, poháry, karafy nebo drobné dekorace. Pokud hledáte něco opravdu exkluzivního, křišťálové lustry nebo šperky z českého křišťálu budou skvělou volbou.

2. Pivo a pivní suvenýry

Česká republika je domovem piva a patří mezi největší producenty a konzumenty piva na světě. Plzeňský Prazdroj a Budějovický Budvar jsou značky známé po celém světě. Kromě lahví s pivem si můžete koupit i stylové pivní sklenice, podtácky, nebo dokonce sady na domácí vaření piva.

3. Tradiční české hračky

Dřevěné hračky a loutky jsou typickými českými suvenýry. Vyřezávané figurky, loutky nebo dřevěné puzzle jsou krásnými dárky nejen pro děti. Tyto hračky se často vyrábí ručně a jejich kvalita je skutečně vynikající. Obzvláště oblíbené jsou loutky známých českých pohádkových postav, jako je Spejbl a Hurvínek.

4. Granátové šperky

Český granát je známý svou sytě červenou barvou a je velmi ceněný v klenotnictví. Šperky s granáty, ať už jde o prsteny, náušnice, náramky nebo náhrdelníky, jsou elegantním a luxusním suvenýrem. Granátové šperky jsou často spojovány s českou historií a nosí se jako symbol lásky a síly.

5. Tradiční české potraviny

Kromě piva si můžete z Česka odvézt také typické potraviny. Mezi oblíbené suvenýry patří medovina (tradiční alkoholický nápoj z medu), český chléb, trdelník (sladká rolka z těsta) nebo typické české sladkosti jako oplatky a perníčky. Tyto produkty najdete na trzích, v obchodech se suvenýry nebo ve specializovaných prodejnách.

6. Vltavín a šperky s vltavínem

Vltavín je unikátní český drahokam, který vznikl před 15 miliony lety po dopadu meteoritu v oblasti dnešní jižní Čechy. Tento zelený minerál je velmi vzácný a je oblíbeným materiálem pro výrobu šperků. Vltavínové prsteny, náhrdelníky nebo náušnice jsou nejen krásné, ale také nesou fascinující příběh spojený s českou přírodou. Pro sběratele a milovníky minerálů je vltavín opravdovou raritou.

7. Česká kosmetika

Kosmetické produkty z přírodních ingrediencí jsou stále populárnější. Česká republika nabízí řadu přírodních kosmetických značek, které vyrábějí produkty z místních surovin, jako je med, bylinky, nebo karlovarské soli. Tyto produkty jsou skvělým dárkem pro ty, kteří ocení kvalitní a přírodní péči o pleť a tělo.

8. Lázeňské produkty

Česká republika je známá svými lázněmi, ať už jde o Karlovy Vary, Mariánské Lázně nebo Františkovy Lázně. Zde si můžete koupit různé lázeňské produkty, jako jsou minerální soli, léčivé bahno nebo lázeňské oplatky. Tyto produkty vám umožní přinést si kousek českého lázeňského zážitku domů.

9. Keramika a porcelán

Česká keramika a porcelán jsou další skvělou volbou. Český porcelán, zejména ten z Karlových Varů nebo Dubí, je velmi kvalitní a často zdobený tradičními vzory. Keramické hrníčky, talíře nebo sošky jsou nejen praktické, ale také krásně zpracované a originální.

10. Památné mince a známky

Pro sběratele jsou české pamětní mince a známky zajímavým suvenýrem. Česká mincovna vydává omezené série pamětních mincí s různými motivy, které mohou být skvělým dárkem nebo investicí.

Pokud si vyberete některý z těchto suvenýrů, budete mít z České republiky památku, která vám bude připomínat nejen vaši cestu, ale i bohatou kulturu a tradice této krásné země. Dbejte však na to, abyste si suvenýry kupovali od důvěryhodných prodejců, abyste si zajistili jejich kvalitu a autenticitu.